Waarschuwing voor IT freelancer – Pas op voor haaien!

03/04/2019/0/1

Waarschuwing voor IT freelancer – Pas op voor haaien!
Er zijn mensen die andere mensen business gunnen, er zijn ook mensen die ‘gehaaider’ zijn en vooral zichzelf meer gunnen. Zij profiteren van het harde werken van iemand anders. Als IT freelancer ben je ze vast weleens tegengekomen, net zoals heel veel andere mensen. Je komt ze namelijk in allerlei branches tegen. Dit is wanneer je plotseling ‘haaien’ kunt tegenkomen.

Als het jou aan kennis ontbreekt

Weleens tegenover een ‘blauw pak’ gezeten terwijl je geen idee had of je wel de goede beslissing nam? Achteraf kan je flink in je staart gebeten zijn, bijvoorbeeld bij een verkeerd afgesloten hypotheek of een onnodig overschot aan verzekeringspolissen. Mogelijk heb je ook wel eens een auto gekocht. Als freelancer is een minimaal vijftienjarige “Youngtimer” fiscaal interessant, maar hoe weet je nu zeker dat jouw aankoop binnenkort niet stil langs de weg staat. Sorry voor de stereotyperingen, want gelukkig barst het in Nederland ook van de goede adviseurs. Zorg er vooral voor dat je niet gebeten wordt als je ergens geen verstand van hebt.

Als er iets is waar je minder feeling mee hebt

Wat misschien nog wel erger is zijn mensen die profiteren omdat ze weten dat jij ergens geen feeling mee hebt. Als IT’er heb je een technische functie, hou je ervan om applicaties te ontwikkelen, dingen op te lossen, maar ben je meestal niet gek op sales. Jezelf verkopen is voor veel IT’ers niet waar ze voor op de wereld zijn gezet. En dat is nu precies wat bekend is bij grote haaien met witte boorden. De witte recruitment haaien! Zij zijn zo slim om van dit gegeven te profiteren. Zij vertellen namelijk dat jij hen nodig hebt, omdat je anders zelf geen eten hebt. Omdat je het niet vindt. Maar is dat wel zo? Zonder dat je het doorhebt eten ze een groot deel van je staart op en kan je minder hard zwemmen. Terwijl zij er razendsnel vandoor gaan in snelle auto’s die zij met het geld van al die freelancers verdiend hebben.

Vermijd haaien

De beste remedie is om ze niet op te zoeken en er vooral bij uit de buurt te blijven. Ga op zoek naar een ‘goudvis’. Dat zijn bedrijven die je helpen met het vinden van een goede freelanceplek, zonder over jouw rug heel veel geld te verdienen. Transparantie en eerlijkheid zijn daarbij de belangrijkste toverwoorden.

Zin in een goudvis?

Hoe we ervoor zorgen dat IT freelancers meer verdienen en opdrachtgevers minder betalen? Dat leggen we je graag uit in een persoonlijk gesprek. Neem hier contact op als je, net als wij, vindt dat het geld moet blijven bij diegene die er het hardst voor werkt. Met die gedachte zijn we namelijk ooit zelf als freelancer met Zoviwerkt begonnen.

Navigation