Wie kijkt er mee voor digitale veiligheid?

15/11/2018/0/2

De kans dat er digitaal wordt ingebroken neemt alleen maar toe of nog veel erger, het hele bedrijf wordt door een ransomware aanval platgelegd. Elke organisatie heeft ermee te maken. Is het wel mogelijk om je te bewapenen tegen digitale aanvallen?

Meer digitale deuren die open kunnen staan

Eén ding is zeker, de hacker krijgt steeds meer mogelijkheden om een digitale aanval te doen. Kijk alleen maar naar het aantal geconnecteerde apparaten, zoals smartphones, laptops en tablets die we met z’n allen zijn gaan gebruiken. Daar blijft het overigens niet bij. In de wereld van IoT, Internet of Things, zullen digitale aanvallen van hackers plotseling vanuit andere hoeken gaan komen, omdat we allerlei producten als één grote brei aan elkaar gaan knopen. Hoe meer apparaten geconnecteerd zijn, hoe meer kansen gecreëerd worden om het netwerk binnen te dringen.

Wat dat betekent?

Onder andere dat het gebruikelijke beveiligen van de werkplek niet meer voldoende is. Helaas leggen de meeste IT partners vooral daar de nadruk op. Hackers komen echter binnen op die plekken waar even niet goed is nagedacht over digitale veiligheid. Voldoen jouw applicaties en databases ook aan de allerlaatste veiligheidseisen en zitten daar ook wachtwoorden en gebruikersrechten op? En weet je bijvoorbeeld zeker dat jouw bedrijfsnetwerk niet via een onschuldig lijkend apparaat geïnfecteerd kan worden? Best iets om eens goed over na te denken. Want als er eenmaal een aanval gedaan is, is het te laat en zo’n aanval kan al geactiveerd worden door slechts één verkeerd geopende e-mail die er onschuldig uitziet.

Digitale veiligheid kan niet meer alleen!

Dat is onze conclusie. De IT’er die slimmer is dan de hacker heb je waarschijnlijk niet in huis. Het moet in ieder geval iemand zijn die op de hoogte is van actuele beveiligingsmogelijkheden. Dat betekent dat het een IT’er moet zijn met recent behaalde opleidingen en certificaten. Zo zijn er IT’ers die beschikken over zogenaamde CPTE opleidingen, Certified Penetration Testing Engineers. Specialisten die jouw netwerk volgens de allerhoogste beveiligingsstandaarden kunnen beveiligen. Zeker met betrekking tot recente aanscherping rondom persoonlijke veiligheid, denk aan AVG, kan een onveilige digitale omgeving tot enorme rampenscenario’s leiden.

Wie laat jij meekijken?

Graag gaan we voor jou op zoek naar de juiste beveiligingsexpert of mogelijk hebben we hem of haar al binnen ons grote netwerk aan gespecialiseerde IT freelancers. Digitale veiligheid is misschien wel prioriteit nummer één om samen met een gekwalificeerde specialist invulling aan te geven.

Neem hier contact op als digitale veiligheid hoog op de directieagenda staat. We kijken graag met je mee.

Navigation